Για να είναι φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης το περιεχόμενο της σελίδας μας θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τα παρακάτω βήματα:

  • Resize και compress εικόνων
  • Rename εικόνων με σχετικά ονόματα
  • Alt text στις εικόνες
  • Επεξεργασία urls
  • Εισαγωγή κατάλληλων επικεφαλίδων (h1, h2, h3)
  • Meta Data (yoast seo plugin)

 

Βελτιστοποίηση Εντός Σελίδας (On-Page Optimization)

 

 

Η εντός σελίδας βελτιστοποίηση στο SEO καλύπτει όλα όσα πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξη της ιστοσελίδας.

Εκτενέστερα, η εντός σελίδας βελτιστοποίηση έχει να κάνει με κρίσιμα βήματα για την επιτυχία, όπως η καλύτερη αντίληψη της αγοράς στόχου, αναζήτηση λέξεων κλειδιών, και στρατηγική περιεχομένου.

Τα σημαντικότερα στοιχεία της εντός σελίδας βελτιστοποίησης είναι:

Η σωστή χρήση των meta tags (ετικέτες μετακειμένου), των ονομάτων των σελίδων σας, τη μορφοποίηση του περιεχομένου, την εσωτερική διασύνδεση, και την στρατηγική τοποθέτηση των λέξεων κλειδιών.

Θα ασχοληθούμε μόνο με τη Google κατά κύριο λόγω μια και οι άλλες μηχανές αναζήτησης έχουνε εξαλειφθεί σχεδόν από το χάρτη. Παρόλα αυτά, οποιαδήποτε στρατηγική και να χρησιμοποιήσουμε για την Google, ισχύει η ίδια και για όλες τις άλλες μηχανές αναζήτησης.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι μόλις βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας με τις σωστές στρατηγικές SEO τότε θα δείτε άμεσα, και εννοώ εντός 24 ωρών άμεσα αποτελέσματα.

 

Έρευνα Λέξεων Κλειδιών και SEO

 

Βρίσκοντας τις λέξεις κλειδιά για τα οποία το blog σας θα έπρεπε να βελτιστοποιηθεί είναι η βασική αρχή για κάθε καμπάνια βελτιστοποίησης στις μηχανές αναζήτησης. Ο στόχος κάθε έρευνας για τις λέξεις κλειδιά είναι να βρείτε λέξεις ή φράσεις κλειδιά που έχουνε μεγάλη συχνότητα αναζήτησης, άρα είναι εν δυνάμει παράγοντες μεγάλης επισκεψιμότητας και έχουνε πολύ χαμηλό ανταγωνισμό. Δηλαδή δεν υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες να χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις κλειδιά συγκριτικά με την συχνότητα αναζήτησής τους.

Μικρότερος ανταγωνισμός σημαίνει ότι θα έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να βγείτε πρώτοι με τις επιλεγμένες λέξεις ή φράσεις κλειδιά στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Οι σωστές και σχετικές λέξεις κλειδιά θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε γρηγορότερα τις πρώτες θέσεις και να δημιουργήσετε την κίνηση που θέλετε για την σελίδα σας. Οι λάθος και άσχετες λέξεις κλειδιά, θα είναι απλώς καταστρεπτικές για την βιωσιμότητα της σελίδας σας μια και η κίνηση που θα λαμβάνεται δεν θα είναι στοχευμένη και δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα στα ζωτικά σημεία του μάρκετινγκ και των πωλήσεών σας.

Το σημαντικότερο ίσως εργαλείο για να αναζητήσετε τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά που παρέχεται δωρεάν από την Google είναι το Google Keyword Tool

 

 

SEO και Meta Tags (Ετικέτες μετακειμένου)

 

Τα meta tags είναι οι ετικέτες που δίνετε στις σελίδες σας. Αν και υπάρχει μεγάλη ποικιλία ετικετών, εμείς θα ασχοληθούμε με τις πιο σημαντικές. Τα meta tags βοηθάνε τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν τα ονόματα των ιστοσελίδων σας, τις πληροφορίες που αυτές περιέχουν, να διαμορφώσουν τις πληροφορίες που θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και πως θα πρέπει κάθε σελίδα να ευρετηριάζεται από αυτές.

Πιστεύεται ότι η Google αξιολογεί τις ετικέτες σε συνάρτηση με όλους τους άλλους SEO παράγοντες διασφαλίζοντας την σχετικότητα και την εγκυρότητα της σελίδας σας. Έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και να είναι πλήρης, ενημερωμένες και ακριβής.

Βεβαιωθείτε ότι κάθε σελίδα στο blog  σας έχει το δικό τη μοναδικό σετ από ετικέτες. Η ύπαρξη ετεροθαλών ετικετών ή διπλών μπορεί πραγματικά να επηρεάσει αρνητικά την κατάταξή σας.

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο SEO για να αυτοματοποιήσετε αυτή την διαδικασία SEO γενικότερα με τα meta tags είναι το WordPress SEO από τον Joost.

Βέβαια, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί όταν χρησιμοποιούμε εργαλεία ή πρόσθετα όπως το παραπάνω, γιατί κανένα πρόσθετο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ανθρώπινο χέρι ή τον ανθρώπινο νου. Επίσης, κάθε πρόσθετο δεν είναι πανάκεια, μια και μπορεί να προσθέσει πολύ άχρηστο κώδικα στη σελίδα σας. Δεν υπάρχει άσχημο πρόσθετο, μόνο πρόσθετο ή εφαρμογή με κακογραμμένο κώδικα.

 

Τίτλοι Σελίδας

 

Αυτή η ετικέτα είναι ο τίτλος της σελίδας. Ενημερώνει τις μηχανές αναζήτησης για το περιεχόμενο της σελίδας σας, ενώ παράλληλα εμφανίζεται στα αποτελέσματα των σελίδων των μηχανών αναζήτησης.

Ο τίτλος θα πρέπει σε γενικές γραμμές να μην είναι πάνω από 7 λέξεις ή 65 χαρακτήρες συμπεριλαμβανομένου και τα κενά. Αυτός είναι και ο μέγιστος αριθμός λέξεων ή χαρακτήρων που εμφανίζονται στα αποτελέσματα της Google. Εάν είναι ο τίτλος σας παραπάνω από αυτό το μέγεθος, δεν θα εμφανιστεί και τη θέση του θα πάρουν τελίτσες αποσιωπητικών. Αυτό αναμένεται να βελτιωθεί στο μέλλον, αλλά καλό είναι να λάβουμε τα μέτρα μας.

Ο λόγος που θα πρέπει να έχετε μόνο επτά γραμμές κώδικα είναι ότι η Google ζυγίζει τη βαρύτητα της κάθε λέξης στην ετικέτα σας.  Όσο  περισσότερες οι λέξεις, η χαμηλότερη η βαρύτητα τους από την Google.

 

Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ετικέτες τίτλων να περιέχουν το κυρίως θέμα της σελίδας σας και να εστιάζονται στις συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά που έχετε ορίσει.

Συμπεριλάβετε τις λέξεις κλειδιά σας στις ετικέτες τίτλων! Οι λέξεις κλειδιά είναι αυτές που αναζητάνε οι υποψήφιοι πελάτες σας όταν σας ψάχνουν στο ίντερνετ. Χρησιμοποιήστε το πλήκτρο post | για να διαχωρίσετε τις λέξεις ή φράσεις κλειδιά όταν τοποθετείτε παραπάνω από μία λέξη κλειδί στις ετικέτες τίτλων.

Για παράδειγμα εάν έχετε ένα e-shop με ρούχα  και οι λέξεις κλειδιά είναι Γυναικείες καλοκαιρινές προσφορές και πράσινα μπικίνι, θα πρέπει να τις συμπεριλάβετε κάπως έτσι:

Γυναικείες καλοκαιρινές προσφορές | πράσινα μπικίνι

 

Η Περιγραφή ως παράγοντας SEO

 

Αυτή η ετικέτα παρέχει μια περιγραφή της σελίδας σας ή του blog σας. Αυτό θα φαίνεται ακριβώς κάτω από τον τίτλο της ιστοσελίδας σας στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κλειδιά τουλάχιστον δύο φορές στην περιγραφή της σελίδας σας. Προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια περιγραφή η οποία να μοιάζει φυσική και να συμπεριλάβετε τουλάχιστον δύο φορές τις λέξεις κλειδιά της σελίδας σας. Η περιγραφή σας θα πρέπει να είναι ελκυστική και θα πρέπει να αιχμαλωτίζει τους χρήστες να επισκεφτούν την σελίδα σας.

 

Για παράδειγμα:

 

«Πώς να βγάλετε χρήματα από το ίντερνετ. Δείτε μαρτυρίες χρηστών που έβγαλαν χρήματα από το ίντερνετ μέσα από το δικό τους blog!»

Παράδειγμα προς αποφυγείν:

«Βγάλτε χρήματα από το ίντερνετ, βγάλτε λεφτά, λεφτά από το internet, make money, φτιάξτε το blog σας»

Η υπέρμετρη βελτιστοποίηση και το παραγέμισμα της περιγραφής με λέξεις κλειδιά μπορεί και να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα στις μηχανές αναζήτησης. Δύο φορές η λέξη κλειδί αρκεί.

 

Λέξεις Κλειδιά και SEO

 

Οι ετικέτες με τις λέξεις κλειδιά είναι ένας άλλος τρόπος για να ενημερώσετε τις μηχανές αναζήτησης για το περιεχόμενο της σελίδας σας. Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες σχετικά με τις ετικέτες των λέξεων κλειδιών και την βαρύτητά τους.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι λέξεις κλειδιά δεν έχουν καμία βαρύτητα από μόνες τους εάν δεν σχετίζονται γενικότερα με το θέμα της σελίδας σας και δεν είναι σε αρμονία με το περιεχόμενο σας.

Νια, θα πρέπει η ετικέτα με τις λέξεις κλειδιά να περιλαμβάνουν τις κύριες λέξεις κλειδιά της ιστοσελίδας σας, αλλά θα πρέπει να εμπεριέχονται και οι λέξεις κλειδιά σε όλη την σελίδα σας σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία.

Αποφύγετε το παραγέμισμα των λέξεων κλειδιών στο κείμενο. Μια πυκνότητα της λέξης κλειδί της τάξεως του 1% έως 4% είναι αποδεκτή ενώ παραπάνω θα έδινε αρνητικά σήματα στις μηχανές αναζήτησης.

Χωρίστε τις λέξεις κλειδιά με κόμμα στην ετικέτα λέξεων κλειδιών:

<meta name= “Keywords” content=“marketing, search engine optimization, SEO, marketing guide”>.

 

Ρομπότ και SEO

 

Η απλούστερη όλων των ετικετών είναι η ετικέτα των ρομπότ. Αυτή δίνει σήμα στο Googlebot, η αράχνη της μηχανής αναζήτησης Google να προσπελάσει τη σελίδα σας. Για να μπορέσει να ευρετηριαστεί η σελίδα σας ταχύτερα και σωστά, οι μηχανές αναζήτησης στέλνουν τις αράχνες τους να προσπελάσουν και να σκανάρουν την ιστοσελίδα σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η Google το κάνει αυτό σε δύο με τρεις ημέρες ή και νωρίτερα. -Στην πραγματικότητα υπάρχουν και τρόποι για να γίνει αυτό σε λιγότερο από μια ώρα-.

Όταν οι αράχνες βλέπουν στην ετικέτα των ρομπότ την ένδειξη «all» απλώς συμπεριλαμβάνουν  τα πάντα στην ευρετηρίαση τους, ακόμα και σελίδες που δεν επιθυμείτε.
Παρόλο που οι πλειοψηφία των μηχανών αναζήτησης δεν θα κάνουν διακρίσεις στο εάν έχετε συμπεριλάβει την ετικέτα ρομπότ ή όχι και θα σκανάρουν ούτως ή άλλως τη σελίδα σας, καλό θα ήταν να την συμπεριλάβετε εξαρχής.

Ο καλύτερος τρόπος ταξινόμησης της σελίδας από τις μηχανές αναζήτησης είναι μέσω της υποβολής του χάρτη της ιστοσελίδας σας σε αυτές.

Ονόματα Χώρου – URLs και SEO

 

Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι συμπεριλαμβάνοντας τη λέξη κλειδί σας στο όνομα χώρου σας, τότε θα εξασφαλίσετε αυτόματα τις πρώτες θέσεις στις μηχανές αναζήτησης για την εν λόγω λέξη. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν εξαρτάται μόνο από αυτό. Βοηθάει πάρα πολύ εάν το κάνετε μα δεν είναι μόνο του αρκετό.

Μορφοποίηση και SEO

 

Ο τρόπος που οργανώνετε το περιεχόμενο και τη μορφή της ιστοσελίδας σας έχει μεγάλο αντίκτυπο στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Μπορείτε να δείτε ποια στοιχεία θα εμφανιστούν από τη σελίδα σας στις μηχανές απλώς πατώντας τα πλήκτρα Ctrl-A στο πληκτρολόγιό σας. Σημαντικό είναι να μπορεί να φανεί η βασική πλοήγηση της σελίδας σας.

Τα βασικότερα στην μορφοποίηση είναι να έχετε ποιοτικό και καλό περιεχόμενο, καθαρό κώδικα (W3C, no Flash), ετικέτες τίτλων, εναλλακτικές ετικέτες, όχι Flash και εξωτερικό κώδικα JavaScript και τέλος sitemaps. Εάν τα κάνετε όλα αυτά σωστά, τότε μπορείτε να προχωρήσετε παρακάτω.

Το Περιεχόμενο

 

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε από άποψη αρχιτεκτονικής περιεχομένου είναι να εξαλείψετε τον άχρηστο κώδικα στην κορυφή της σελίδας και να τοποθετήσετε το σωστό περιεχόμενο πρώτο.

Οι μηχανές αναζήτησης διαβάζουν τις σελίδες από αριστερά προς τα δεξιά και από την πάνω προς τα κάτω. Πάρα πολλές σελίδες συνήθιζαν να είχαν αριστερές στήλες με συνδέσμους και εφαρμογές στην αριστερή πλευρά της σελίδας τους, πριν από το βασικό κείμενο του blog. Οπότε η Google θα διαβάσει πρώτα εκείνη την περιοχή και μετά θα μπει στην κυρίως σελίδα.

Το βέλτιστο είναι να διαβάσει πρώτα το κυρίως περιεχόμενο και μετά τα υπόλοιπα. Έτσι οι λέξεις κλειδιά και οι παράγοντες βελτιστοποίησης να αναγνωριστούν πρώτα.

Θα πρέπει δηλαδή να τοποθετήσετε τους τίτλους της σελίδας σας <h1> τίτλοι μαζί με το κείμενο και μετά όλα τα υπόλοιπα.

 

Ετικέτες Επικεφαλίδων Heading Tags (<h1>, <h2>, <h3>, <h4>, <h5>και <h6>)

 

Οι ετικέτες επικεφαλίδων ή επικεφαλίδες χρησιμοποιούνται για να δώσουν έμφαση στο κείμενο μιας ιστοσελίδας. Οι μηχανές αναζήτησης αναζητάνε και λατρεύουν τέτοιες επικεφαλίδες γιατί τις θεωρούν σημασιολογικά σήματα για τις λέξεις κλειδιά και το περιεχόμενο της σελίδας σας γενικότερα.

Θα πρέπει λοιπόν να έχετε μια σωστή ιεραρχία επικεφαλίδων και μια σωστή δομή σε όλο το περιεχόμενό σας και να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κλειδιά σε αυτές. Πάλι ισχύει ο κανένας του αντίθετου αποτελέσματος, κοιτάξτε να μην το παρακάνετε. Τεχνητές επικεφαλίδες και ανορθόδοξες δομές κειμένου, βλάπτουν το SEO παρά ωφελούν.

 

Εναλλακτικές Ετικέτες (Alt Tags)

 

Εάν χρησιμοποιείτε γραφικά στις ιστοσελίδες σας, τότε θα πρέπει όπως και οτιδήποτε να ονοματίσετε και τις εναλλακτικές ετικέτες των γραφικών. Τα ονόματα των γραφικών, καθώς και τα εναλλακτικά ονόματα θα πρέπει να εμπεριέχουν τις λέξεις κλειδιά.

Οι λέξεις κλειδιά των εναλλακτικών ετικετών λαμβάνονται υπόψιν από την Google και αυτό μπορείτε να το δείτε εάν στα αποτελέσματα αναζήτησης επιλέξετε το μενού εικόνες.
Παράδειγμα βέλτιστης χρήσης εναλλακτικής ετικέτας σε εικόνα της σελίδας σας:

<img src=“seo-google1.jpg” width=“125” height=“60” border=“0” alt=“seo google top secrets”>

Πάλι ισχύει ο χρυσός κανόνας της λιτότητας. Μην παραφουσκώσετε την σελίδα σας με γραφικά. Θα καθυστερήσετε την φόρτωση και θα δημιουργήσετε παραφούσκωμα λέξεων κλειδιών.

 

Στρατηγική Τοποθέτηση Των Λέξεων Κλειδιών

 

Θα πρέπει να εστιαστείτε που και πώς θα τοποθετήσετε τις λέξεις κλειδιά σε όλες τις σελίδες σας ή τα τμήματα της σελίδας σας.

Πάρα πολλοί θεώρησαν στο παρελθόν ότι να τοποθετούν τις λέξεις κλειδιά στις σελίδες τους σε πυκνή συστοιχία χωρίς να έχουν ποιοτικό περιεχόμενο, θα καταφέρουν να κερδίσουν τον ανταγωνισμό και τις μηχανές αναζήτησης. Δυστυχώς η πυκνότητα των λέξεων κλειδιών δεν πρέπει να ξεπερνάει το 4% του συνολικού κειμένου.

 

Παραπάνω από το 4% περίπου θεωρείται spamming και υποβιβάζεται από τις μηχανές αναζήτησης. Σελίδες spamming μάλιστα τιμωρούνται πολλές φορές από τις μηχανές αναζήτησης και τη google.

 

Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω οδηγίες για να βελτιστοποιήσετε το SEO  σας:

 

• Τοποθετήστε τις λέξεις κλειδιά  in the title tag, description tag, keyword tag, and alt tags.
• Τοποθετήστε τις λέξεις κλειδιά στις ετικέτες τίτλων <h1>, <h2>,  <h3>, <h4>, <h5>, <h6>
• Τοποθετήστε τις λέξεις κλειδιά στις πρώτες εικοσιπέντε λέξεις της σελίδας σας.
• Τοποθετήστε τις λέξεις κλειδιά στις τελευταίες εικοσιπέντε λέξεις της σελίδας σας.
• Μορφοποιήστε τις λέξεις κλειδιά σας με bold, italics και underline.

 

Εσωτερική Διασύνδεση και SEO (Interlinking)

 

Στην βελτιστοποίηση SEO δεν μετράνε μόνο οι εξωτερικού σύνδεσμοι στη σελίδα μας από τρίτους, τα λεγόμενα backlinks ή σύνδεσμοι, αλλά και η εσωτερική διασυνδεσιμότητα της σελίδα μας με τα επιμέρους περιεχόμενα, άρθρα, βίντεο και σελίδες.

Πώς διασυνδέεται η μία σελίδα με τις άλλες είναι υψίστης σημασίας.

Η εσωτερική διασύνδεση θα πρέπει να είναι απλή, λειτουργική και εύκολα προσπελάσιμη. Πάρα πολλές σελίδες έχουνε βελτιώσει δραματικά τις θέσεις τους στις μηχανές αναζήτησης όταν απλώς βελτίωσαν τη διασυνδεσιμότητά τους.

 

Ανάπτυξη και Τοποθέτηση Των Λέξεων Κλειδιών

 

Η ανάπτυξη των λέξεων κλειδιών σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης και είναι καθοριστικό στο να βγείτε πρώτοι.

Όταν αναφερόμαστε σε λέξεις κλειδιά ή φράσεις αναφερόμαστε στην αλγοριθμική αντιμετώπιση της σελίδας μας από την Google. Ο αλγόριθμος της Google βασίζεται αποκλειστικά σε λέξεις κλειδιά οι οποίες ανιχνεύονται όταν αυτές βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στον κώδικα της σελίδας σας, στους εσωτερικούς συνδέσμους, καθώς και στους συνδέσμους της σελίδας σας.

Οι λέξεις κλειδιά ή λέξεις αναζήτησης αν και είναι πολύ σημαντικές, είναι πολύ δύσκολο σε τελική ανάλυση να αποτελέσουν βαρόμετρο για να σας κάνουν να διαλέξετε ένα θέμα.

Πρώτον, γιατί ακόμα και να αποφασίσετε ποιες λέξεις κλειδιά σας ενδιαφέρουν, είναι πολύ δύσκολο λόγω του διεθνή ανταγωνισμού να φιγουράρετε πρώτοι με αυτές τις λέξεις κλειδιά. Επίσης οι λέξεις κλειδιά δεν μπορούν να καθορίσουν όλη την σελίδα σας. Ιδίως εάν η σελίδα σας είναι τεράστια. Κατά λάθος πάλι, πολλές σελίδες ασχέτων δημιουργούν λέξεις κλειδιά χωρίς αυτοί που τις έφτιαξαν να το γνωρίζουν.

Δεν είναι λοιπόν τελείως αξιόπιστο το εργαλείο της Google για τις λέξεις κλειδιά, το Google Keyword Tool δηλαδή μια και ενδεχομένως να περιέχει και πολλά ίχνη θορύβου.